italian english greek
Συνταγές

Πως ανοίγω μύδια

Πως ανοίγω γυαλιστερές

Πως ανοίγω στρείδια

Πως ανοίγω κυδώνια

Τι πρέπει να προσέχετε πριν αγοράσετε!!!

Τα όστρακα θα πρέπει να είναι ζωντανά όχι μόνο κατά την αγορά τους, αλλά και πριν μαγειρευτούν.
Μερικές απλές συμβουλές είναι :
 1. Το κέλυφος να είναι κλειστό. Εάν είναι ανοιχτό το χτυπάτε σε μια σκληρή επιφάνεια και εαν αντιδρά στην επίκρουση σημαίνει οτι είναι ζωντανό.
  Δεν αγοράζουμε όστρακα ανοιχτά που δεν αντιδρούν στην επίκρουση.
 2. Πρέπει να έχουν ευχάριστη θαλασσινή οσμή. Γι' αυτό είναι καλό πριν τα μαγειρέψετε να τα μυρίσετε. Επειδή είναι πολλά σαν πλήθος, μπορεί κάποιο από όλα να μην είναι ζωντανό, (όχι επειδή δεν είναι φρέσκα) και να υπάρχει μια δυσάρεστη (άσχημη) οσμή. Σε αυτή την περίπτωση, τα μυρίζετε ένα ένα, μέχρι να βρείτε το χαλασμένο. Μετά, ξεπλένετε τα υπόλοιπα και επαναλαμβάνετε την διαδικασία (ξανατσεκάρετε). Εάν πάλι, κάποιο μυρίζει, καλύτερα να τα επιστρέψετε από όπου τα παραλάβατε. Εάν δεν υπάρχει η δυσάρεστη (άσχημη) οσμή, τότε δεν υπάρχει φόβος...Συνεχίστε άφοβα...
 3. Να βάζετε τον πωλητή να σας ανοίγει ένα όστρακο. Εάν έχει φυσιολογική ποσότητα νερού στο εσωτερικό του, τότε είναι φρέσκο. Όσο πιο λίγο νερό έχουν, τόσο λιγότερο φρέσκα είναι.
 1. Να αγοράζεται όστρακα από σημεία που πουλούν καθημερινά όστρακα, και όχι από καταστήματα η πλανόδιους που πουλούν ευκαιριακά (πχ Γιορτές). Αυτό συνιστάται γιατί η μεταχείριση, η διατήρηση, η επιλογή και η συμπεριφορά του πωλητή και του καταστήματος στα όστρακα, απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές και γνώσεις, τις οποίες, κάποιος που δεν ασχολείται καθημερινά, είναι αμφίβολο εάν τις γνωρίζει.
 2. Να ζητάτε πάντα το υγειονομικό σήμα, με την ειδική σήμανση του Κέντρου Αποστολής, που συνοδεύει τα όστρακα, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι τα όστρακα είναι ελεγμένα ως προς την σάρκα τους και το θαλάσσιο περιβάλλον που ζούνε.
 3. Για την συντήρηση των οστράκων απαιτείται θερμοκρασία από +2 έως 7 Βαθμούς Κελσίου. Γι' αυτό να τα βάζετε μέσα σε βρεγμένες πετσέτες τις οποίες θα τις σφίγγετε όσο το δυνατόν περισσότερο - έτσι ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν τα όστρακα και να χάσουν τα ενδοθυρικά τους υγρά - και στη συνέχεια να τα βάζετε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος στην συντήρηση του ψυγείου σας.

  Μύδια

Αχιβάδες

Ένας θησαυρός βιταμινών και πρωτεϊνών.

100 γραμμάρια σάρκας μυδιών περιέχουν:
2 gr Λιπαρών
3,4 gr Υδατάνθρακες
11,7 gr Πρωτεΐνης
88 gr Ασβέστιο
236 mgr Φώσφορο
5,8 mgr Σίδηρο (η πλουσιότερη ζωική τροφή σε περιεκτικότητα)
0,12 mgr Βιταμίνες Β1
0,16 mgr Βιταμίνες Β2
84 Θερμίδες
Λιπαρά οξέα Ω3*Προτείνονται για μείωση της κακής και αύξηση της καλής χοληστερόλης

  Στρείδια

Αχιβάδες

Τα στρείδια ειδικότερα προτείνονται ως μια από τις πιο κατάλληλες τροφές για μείωση της κακής χοληστερόλης, εφόσον καταναλώνονται ωμά.

Θεωρούνται ισχυρή αφροδισιακή τροφή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Άλλες πληροφορίες

 1. Τα όστρακα τρέφονται αποκλειστικά με πλαγκτόν που λαμβάνουν από το θαλασσινό νερό που φιλτράρουν.
 2. Την μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών στην Ευρώπη την έχει η Ισπανία.
 3. Ένα μύδι πέντε εκατοστών φιλτράρει έως και πέντε λίτρα νερού την ώρα.
 4. Στα όστρακα (Κυδώνια, Αχιβάδες, Γυαλιστερές, Χτένια, Καλόγνωμες, Πορφύρες, Χάβαρα) η συλλογή γίνεται κυρίως από δύτες, οι οποίοι τα αλιεύουν ένα ένα.
 5. Τα μύδια κατά κύριο λόγο είναι καλλιεργήσιμα, τα οποία δεν τα ταΐζουμε. Τρέφονται από το φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά είναι σε εγκατάσταση που είναι εγκεκριμένη από την Ελληνική Πολιτεία.
 6. Η συλλογή των οστράκων επιτρέπεται μόνο σε περιοχές τις οποίες μετά από εξάμηνο τακτικό έλεγχο- έχουν κατηγοριοποιήσει οι αρμόδιες αρχές.
 7. Κάθε 7 ημέρες γίνεται ανάλυση σάρκας του όστρακου, όπως επίσης και του νερού της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες για φυτοπλαγκτόν και βιοτοξίνη.
 8. Κάθε 15 ημέρες γίνεται ανάλυση του νερού της κατηγοριοποιημένης περιοχής για μικροβιολογικές εξετάσεις, και ανάλογα με το αποτέλεσμα τους, κατηγοριοποιείται η περιοχή.
 9. Κάθε έξι μήνες γίνεται εξέταση στη σάρκα του όστρακου -και στο νερό της περιοχής- για βαρέα μέταλλα.
 10. Ο παραγωγός - ή ο μυδοκαλλιεργητής – μετά την αλίευση οστράκων, συμπληρώνει ένα έντυπο που ονομάζεται έγγραφο καταγραφής. Αυτό, αναφέρει την περιοχή αλίευσης, το είδος του όστρακου, την ημερομηνία αλίευσης, και την ποσότητα ανά είδος. Αυτό, εξετάζεται από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, επικυρώνεται, και στην συνέχεια είναι υποχρεωμένος, μαζί με τιμολόγιο πώλησης - η δελτίο αποστολής – να το πάει στο Κέντρο Αποστολής της αρεσκείας του – μια ιδιωτική επιχείρηση με αυστηρούς, καθημερινούς ελέγχους της κτηνιατρικής υπηρεσίας – όπου γίνεται εκ νέου ποιοτικός έλεγχος. Καθαρίζεται εξωτερικά με θαλασσινό η πόσιμο νερό, εσωτερικά μέσω των δεξαμενών εξυγίανσης, και εφόσον απαιτείται, γίνεται διαλογή ανά μέγεθος. Μετά, συσκευάζεται και τοποθετείται καρτελάκι –επάνω στην συσκευασία - που αναφέρει την χώρα και την περιοχή αλίευσης, την ημερομηνία συσκευασίας, τον κωδικό της παρτίδας, και τον εγκεκριμένο - από την Ευρώπη - αριθμό λειτουργίας του Κέντρου Αποστολής.